Weinig ruimte, of teveel spullen?

Weinig ruimte? Of teveel spullen?

Soms krijg ik de vraag hoe het beste om te gaan met een huis wat klein is met weinig bergruimte. De vraag die bij mij dan omhoog popt is: ’Is het een klein huis, of heb je veel spullen?’

Vroeger woonden er in een arbeiderswoning een heel gezin, vaak met veel kinderen. Ook die lukte het om de ruimte die ze hadden te benutten. Natuurlijk hadden ze vaak niet veel. Alleen het hoognodige. Spullen die je gebruikt en meer niet. Vandaag de dag leven we vaak in luxe. Kunnen we meer besteden, maar is er ook van alles veel meer. En alles is een stuk goedkoper en wordt er sneller weggegooid door de slechte kwaliteit van spullen. Een echte weggooi maatschappij.

Vandaag was ik met een klant aan het opruimen in haar keuken. Ze gaf aan dat ze zo weinig ruimte had. Had. Ja je leest het goed. Buiten de bestaande kastjes van haar arbeiderswoning waren er al meerdere planken gemaakt en opberg foefjes aan de muur geschroefd om zo maar meer ruimte te creëren. Voordat ik met vandaag aan de slag ben gegaan, hebben we een gesprek gehad over wat ze belangrijk vindt om in haar keuken te hebben. Wat gebruik je veel, of wat gebruik je weinig? Bak je graag, of eigenlijk nooit? Waar wil je je voorraden bewaren? Zo kon ik later tijdens het opruimen hierop inspelen.

Eenmaal aan het opruimen geslagen, merkte mijn klant dat er best nog wel wat dingen weg gingen. Hetzij naar de prullenbak of naar de Kringloop. Er waren ook wat to-do taakjes uit gekomen. Taakjes die nog waren blijven liggen. Ook kwamen we spullen tegen die niet in de keuken thuishoorden, of niet in dat bewuste keukenkastje hoorden te liggen. Deze legden we zolang in de opruimbak ‘ELDERS’ neer. Om ze vervolgens na ons opruimmoment, ‘elders’ op de juiste plek op te kunnen ruimen.

Ik hielp haar met de spullen eerst te categoriseren. Met dit categoriseren leg je spullen bij elkaar die bij elkaar passen. Voorbeelden: Bakspullen, ontbijtspullen, spullen om te koken, voorraad, kruiden, enz. Dan zie je wat je hebt, of niet. Dit geeft ruimte en overzicht in je kastjes. Daarnaast heeft het categoriseren nog een mooie functie. Je ziet hierdoor namelijk ook of er van zaken die je vaker nodig hebt, wel of niet genoeg van is. Of dat je naar de winkel moet om boodschappen te doen, om je voorraad weer aan te vullen.

Zo kwam ons eerdere gesprek over wat je nu eigenlijk wilt of verwacht in je keuken nu goed van pas. Mijn klant bakte graag en regelmatig. Dus we hebben een gedeelte van een keukenkastje ingepakt met alleen maar bakspullen. Daarnaast hebben wij gekeken welke voorraden er naar de voorraadkast konden en welke voorraden zij liever dichterbij de hand wilden houden. We hebben de spullen op de planken aan de muur uitgezocht en vervolgens na schoonmaken van de plank de spullen (bijna) allemaal weer teruggezet.

De klant was aangenaam verrast door de hoeveelheid aan ruimte die er toch ontstaan was. Dit had ze van te voren niet zo bedacht. Zelfs de boodschappen die online besteld waren konden zo in de keuken opgeruimd worden. Plek zat!

Heb jij dat nu ook.. het idee dat je weinig ruimte hebt? Zullen we samen eens opruimen? Dan zul je zien dat je meer ruimte hebt dan je denkt. Vul het contactformulier in op https://www.lotusruimtop.nl/contact/ en dan neem ik snel contact met jou op om samen aan de slag te gaan voor het creëren van meer ruimte & overzicht.

Liefs Elise

Foto: Charlotte May