Voorraadkast of tijdelijk opslaghok?

Voorraadkast of tijdelijk opslaghok?

Wat maakt het toch dat deze kast, die bedoelt is om jou geld te besparen, je zoveel ergernis bezorgt? Je weet wel die kast waar voorraden in liggen, maar waar ook de rest van je spullen liggen waar je even zo gauw geen plek voor kon bedenken. Die kast in je huis dus, waar je soms als- er – visite-  komt – van  -alles – in – stouwt. 

De voorraadkast van velen is niet de voorraadkast zoals deze bedoeld is. Hoe is dat bij jou? Ik merk zelf dat dit een kast is die net als de was een terugkerend patroon heeft. Wanneer ik niet uitkijk groeit het uit tot een enorme chaos. Daarom kort iets over de geschiedenis van de voorraadkast, oftewel de kelder(kast).

De voorraad kast in het begin: Voorraden legde je aan om in tijden van nood te kunnen putten uit je goed aangelegde voorraad. Je kocht producten in die je vaker nodig zou hebben en waarvan je zeker wist dat je deze ging gebruiken. Met als gedachte dat dit jou geld ging besparen. Je sloeg conserven blikken in en wekte groenten in en zorgde dat er voldoende van alles was om een winter door te kunnen komen.

De voorraad kast anno nu: We kiezen voor gemak. Potten groente, conserven blikken en de rest allemaal vers. Er zijn weinig van ons die nog alles zelf maken of op de oude manier eten in wecken.  

Eerst zet je de boodschappen weer netjes op de gekozen plek voor de voorraden. Er is een verandering binnen het huis ontstaan. Er is een nieuw gezinslid bij gekomen. De kast wordt voller en voller, maar niet alleen met voorraden. Nu komen er zelfs andere categorieën aan spullen waarvoor je elders geen plek weet. ‘Ruimte zat toch?!’

Waar eens de kast een overzichtelijk geheel was, weet je nu niet of er nu wel of niet voldoende voorraad van iets is. Wat eens allemaal netjes bij elkaar op een plank stond is nu een chaos van spullen door elkaar. Jij of je partner haalt voorraden die niet nodig zijn.. het overzicht is weg. Er staan nu zelfs spullen in die over de datum zijn. Nu kost het jullie geld.

Wat te doen? Terug naar de basis. Haal de gehele kast leeg. En stel jezelf de volgende vragen. Waar is deze kast voor bedoeld? Welke spullen horen erin? Welke spullen behoren niet tot voorraad?

Maak de kast schoon en pak deze opnieuw in. Met: alleen voorraden. Zoek voor de andere spullen (die geen voorraad zijn) een andere plek. Of maak de keuze om deze spullen weg te doen.

Tip: Deze kast is en blijft een kast die vaker een kritische blik en opruimronde nodig heeft. Doe je eens in de zoveel tijd de ‘grote’ boodschappen? Dan is dit het juiste moment om je voorraadkast te inspecteren. Wat heb ik nog en wat is er nodig? Maak een boodschappenlijstje waarmee je voorraad weer aanvult. Leg alles weer netjes op zijn plek. En zorg dat zaken die er snel even ingelegd zijn weer op zijn plek worden gelegd. Haal een doek over de planken en een stofzuiger over de vloer van de voorraadkast.

Tip: Zorg voor overzichtelijk bakken en opruimmogelijkheden (met labels), zodat iedereen uit het gezin goed kan zien wat er is, of wat er mist. Zorg er samen voor dat jullie voorraadkast ook een voorraadkast blijft en geen tijdelijk opslaghok.

Succes!