Pleidooi tégen opruimen

Soms is opruimen hard nodig, soms mag je opruimen ook best uitstellen.
Soms is opruimen hard nodig, soms mag je opruimen ook best uitstellen.

Carrière maken, werken aan je toekomst, je rent door je agenda. Komt het je bekend voor? …voordat de bom valt. Tegenwoordig had Doe Maar er aan toe kunnen voegen: mijn huis moet opgeruimd, voordat de bom valt. Opruimen, iets dat bij de meeste mensen altijd nodig is, soms zelfs dagelijks. En laat dat nou net een bezigheid zijn die niet in je drukke agenda past.

Je rent door je agenda

Het kan heel vervelend voelen als je even vijf minuten op de bank zit en dat stemmetje in je hoofd zegt: je moet eigenlijk nog opruimen. Je zou denken dat opruimen mijn favoriete bezigheid is, maar dat valt mee. Ik vind het fijn om te ordenen omdat ik op die manier ook in mijn hoofd kan ordenen. Maar liever zou ik zien dat ‘dwangmatige ordenen’ niet nodig is omdat ik relaxed ben en de omgeving me niet stoort. Die stoort me namelijk alleen als ik zelf al gestrest ben, dan kan ik die chaos er niet ook nog eens bij hebben. Ben ik ontspannen, dan kan ik best wat chaos aan, geen probleem.

3 tips om niet op te hoeven ruimen

Tip #1 Er is nooit tijd over

Er is altijd wel iets te doen. Dus verspil je tijd niet aan opruimen. Is dat echt nodig? Als je kiest om iets te doen, betekent dat automatisch dat je die tijd niet aan iets anders kunt besteden. Je hebt wel wat beters te doen! Leuke dingen die al heel lang op je to-do lijstje staan maar waar je nooit aan toe komt. Wat dacht je van: fotoalbum maken van je laatste vakantie, naar de markt en uitgebreid koken, de vriendin die je maar twee keer per jaar spreekt weer eens bellen, lekker in je eentje taart eten in je favoriete koffietentje…

Tip #2 Laat de boel de boel

Van wie moet je opruimen? Heeft iemand je gedwongen? Nee, meestal moet het van jezelf. Dat is ook goed nieuws! Want dan kun je dus ook besluiten om het niet te moeten. Het is een kwestie van loslaten. Beslis dat het vandaag niet hoeft, omdat je wel iets leukers te doen hebt. Zeg ook niet tegen jezelf ‘dat het dan morgen wel komt’, want daarmee leg je jezelf alleen maar druk op. Nee, gewoon: laat de boel de boel. Kies er bewust voor en geniet ervan.

Tip #3 Laat los wat anderen vinden

Komt je moeder op bezoek en levert ze sneaky commentaar op je keuken (‘Hum, jij hebt veel lege wijnflessen staan’). Of je collega komt je ophalen en kan het niet laten om een opmerking te maken over jouw volle woonkamer (‘Wat is het hier vol, pff ik zou er helemaal gek van worden’). Een gemene steek onder water. Niet leuk om te horen misschien, maar: is dat jouw probleem? Nope. Het zegt meer over hen dan over jou. Laat het lekker los want je zal nooit honderd procent kunnen voldoen aan de verwachting van anderen. Het is jouw huis en jij voelt je er prettig. Punt.

Gevallen waarbij opruimen wél verstandig is

  • de aanmaningen binnen stromen en de chaos je geld kost
  • als alles overal ligt en niks een vaste plek heeft
  • wanneer je kasten zo vol zijn dat er niks meer bij past
  • je dingen nieuw moet kopen omdat je ze niet meer kunt vinden

In bovenstaande gevallen is opruimen zeker noodzakelijk, maar dan wil ik het liever structureren noemen. Structuur aanbrengen in een systeem waar chaos overheerst. Wat zijn belangrijke spullen? Wat heeft prioriteit? Hoe zou je leven verbeteren als je dit aanpakt? Dat moet dan eerst gebeuren voordat er überhaupt iets écht opgeruimd kan worden.