Zonder hindernissen de was op orde

Zonder hindernissen de was op orde

Hoe maak ik een huishoudelijke taak zoals de was opvouwen zo leuk dat ik het ook daadwerkelijk ga doen?

Laten we eerlijk zijn, veel van de huishoudelijke taken zijn nou niet echt dat je zegt: Ha wat fijn,  of Leuk zeg, laat ik de was eens gaan opvouwen!

Zo had ik afgelopen week een klant die daar tegenaan liep. De weerstand van het opvouwen van de was, was zo groot geworden dat er nu drie wasmanden vol stonden. Tja en dan heb je er natuurlijk helemaal geen zin meer in. En dat snap ik best…

Zo ontstond het gesprek om erachter te komen wat bij haar maakte dat het niet gedaan werd.

  • er was iets gebeurt waardoor ze uit het veld geslagen was
  • de werkbroeken van manlief daar zit allemaal klittenband aan waardoor alle was in de droger eraan vast klitte. Dat haatte ze, om dan alle kleding er weer vanaf te moeten halen
  • de ruimte waar ze dit nu deed (boven op zolder) nodigde haar niet uit tot het doen van

Natuurlijk kies je zelf niet voor situaties waar je even behoorlijk van ondersteboven van bent. Logisch dan ook dat je hoofd niet staat naar een taak als de was opvouwen. Tip: Merk je nu dat je vaker door situaties uit het lood geslagen bent? Onderzoek dan eens wat je kunt doen om niet zo in die situatie te blijven hangen. Immers het leven gaat door en het is dan goed om afleiding te zoeken, bezig te blijven.

Wat haar hielp was al staande de was opvouwen met de strijkplank als vouwplank. Daarnaast zou ze de broek van haar man voortaan binnenstebuiten in de droger doen. Dit zou haar motivatie ten gunste komen.

Het idee om de was op te vouwen, te combineren met het kijken naar Netflix (beneden in de woonkamer), maakte wel dat ze fijn naar Netflix kon kijken en de was kon opvouwen (dus win-win zou je zeggen), maar dan moest de was ook weer naar boven in de kasten. Laat die stap nou net een stap teveel zijn, waardoor de wasmand beneden bleef staan. Ze wilde het gemak ervaren van de was opvouwen en dan direct in de kasten te kunnen leggen.

Vanavond stuurde de klant mij een app: ‘Ik heb een hele goede oplossing gevonden. Ik heb de was opgevouwen én opgeruimd!  Ik heb namelijk de strijkplank op de eerste verdieping in de kledingkamer gezet en alle was gevouwen en opgeruimd in de kasten op dezelfde verdieping. Zo blij!’

Zo zie je maar dat (de meeste) oplossingen vaak dichterbij zijn dan je denkt. Ik ben blij dat de klant al doende zelf tot een voor haar goede oplossing is gekomen.

De oplossing moet werkbaar zijn voor jou en niet voor een ander.

Wil jij handige tips voor een praktisch opgeruimd huishouden?