Wat is het geheim van goed opruimen?

Heb jij bij de titel al zoiets van; ’Ja, maar hoe dan?’ Ja, het is vaak niet eenvoudig om te beginnen. Pfft.,  vertel mij wat..

BEGINNEN

Om goed op te kunnen ruimen moet je beginnen. Er zijn namelijk nog steeds geen kaboutertjes die het even voor je oplossen. Probeer daarom te beginnen met iets kleins. Met als voorbeeld het plankje boven je wastafel in je badkamer.

Maak van te voren een sopje in een emmer met een doek erin. Haal vervolgens alle spullen van het plankje en leg deze zolang in de wastafel neer. Kijk direct of de spullen die je eraf haalt schoongemaakt moeten worden, of weg kunnen, of dat ze bewaard kunnen blijven. Maak vervolgens het plankje schoon en zet alles schoongemaakt terug wat je wilt bewaren.

KEUZES MAKEN

Om verder te komen met opruimen, zul je keuzes moeten maken. Stel jezelf vooral vaak de vraag: ‘Word ik hier blij van?’ Bij spullen uit een keuken zijn het maken van keuzes wellicht een stuk makkelijker dan keuzes te moeten maken over spullen die op zolder liggen.

De zolder is namelijk de ruimte van de uitgestelde beslissingen. Deze ruimte adviseer ik dan ook vaak pas als laatste ruimte in het huis om op te ruimen. Immers je hebt dan al geleerd om in andere ruimtes keuzes te maken over spullen.

STER

Wanneer ben je nou een ster in opruimen? Niemand is immers gelijk. De een houdt nu eenmaal meer van spulletjes om zich heen dan de ander. De een heeft moeite om het huishouden te organiseren en de ander heeft het goed onder de knie.

Het is vooral waar jij je goed bij voelt. Geen irritaties ervaart. Dat je vooral plezierig en veilig woont en mensen kunt ontvangen en ze een stoel of bank aan kunt bieden om er te kunnen zitten. Er is immers nog altijd een verschil tussen een gezellige rommelkont en een hoarder.

HERHALEN

Om opruimen onder de knie te houden zul je moeten herhalen. Soms totdat je er moedeloos van wordt. Net als de wasmand,.. ‘Tjee, ik dacht toch echt dat ik ‘m leeg had vandaag?!’ Houd er maar rekening mee, opruimen stopt nooit. Tenzij,..

Ik heb laatst het boek van Marie Kondo gelezen en zij geeft aan dat wanneer je een keer alles heel erg goed opruimt, en je vasthoudt aan wat jij belangrijk vindt in je leven, dat je nooit meer hoeft op te ruimen.

Quote: It’s important to understand your ownership pattern because it is an expression of the values that guide your life. The question of what you want to own is actually the question of how you want to live your life – Marie Kondo –

Qoute: het is belangrijk om je manier van leven te begrijpen, omdat dit een uiting is van de waarden die je als leidraad voor je leven hanteert. De vraag wat je wilt bezitten is eigenlijk de vraag hoe je je leven wilt leiden – Marie Kondo –