Tropenjaren

Werken en opvoeden van je kinderen en dan ook nog je huis op orde houden.

Een hele onderneming. Wanneer je met z’n tweetjes bent is het allemaal nog wel te doen. Maar misschien kun jij vandaag de dag met kind(eren) en een uitdagende baan je niet herinneren dat het huishouden zo makkelijk was. Feit is. Je wilt of hebt ervoor gekozen om je eigen boontjes te doppen en daarbij hoort dan dat je dit toch zelf kunt? Ja, écht?!

Zo dacht ik ook in de tropenjaren van baan, opvoeden van de kinderen en het huishouden runnen. Ik dacht en vond dat ik alles zelf moest kunnen en doen. Helpend? Nee, totaal niet. Mijn huishoudelijke chaos werd steeds groter. Ik werkte, voedde 3 kleine kinderen op en voelde dat ik kriegelig werd van alle ‘zooi’ (spullen) in mijn huis. Teveel gewoon. Het slibde dicht.

Gesprekken met een hulpverlener/specialist volgden. De gesprekken kostten mij toentertijd heel veel energie. Ik had soms zelfs geen stem meer, was zo moe. Het machteloze gevoel te vechten tegen de volle wasmand of die spreekwoordelijke bierkaai. Tegen alle taken die mij als moeder toebedeeld waren. Het overzicht ontbrak. Het was allemaal teveel.

Tot het moment dat iemand mij het boek van Marie Kondo aanreikte. Ik heb het gelezen en ben daarna grondig met haar methode aan de slag gegaan. Samen met een vriendin heb ik ervoor gezorgd dat ik weer een overzicht kreeg van mijn inkomsten en uitgaves, want dat had ik niet. Gelukkig had ik geen schulden, geen roodstand, maar ik had ook geen overzicht. Kortom: geen rust op het financiële vlak. Het voelde voor mij alsof ik de controle kwijtraakte. En dat wilde ik niet.

Als er zoveel gebeurt – waardoor je hersenen overuren draaien – is het niet gek dat het je niet lukt om je huishouden op orde te houden. Dat weet ik nu. Maar toen niet. Ik was aan het overleven.  Gelukkig gaven de gesprekken met een hulpverlener mij de handvaten om hieruit te komen. Ik kreeg weer overzicht. Dat gaf lucht. Het opruimen zorgde voor meer rust en meer fysieke ruimte. Wat op zijn beurt weer zorgde voor meer energie.

Om je even een mind switch te geven:

Hoe denk je dat een directeur van een goedlopend bedrijf alles doet? Alleen? Nee, natuurlijk niet. Die heeft personeel en vakmensen waar hij mee samenwerkt. En hoe denk je dat een aannemer een huis bouwt; in z’n eentje? Nee, dat doet hij met een team van specialisten. Hoeveel uren ben jij werknemer, moeder en doe je taken in de huishouding? Juist…

Zie daarom jouw eigen huishouden, werken en kinderen opvoeden, ook maar als een onderneming. Wanneer je er niet uitkomt in je eentje, helpt het om voor jouw specifieke situatie ook een specialist in te schakelen. Geen enkel persoon of situatie is namelijk hetzelfde. Het doel, het huishouden op orde hebben, is dat wel. Opruimen is dan een middel om tot dat doel te komen.

Een ondernemer schakelt ook mensen in die hem helpen processen te optimaliseren, zodat alles prima verloopt, waardoor het bedrijf winstgevend wordt. Na hulp kan hij dit de volgende keer zelf, of kiest hij ervoor regelmatig deze specialist in te schakelen. Zo kun je het werk van een opruimcoach ook zien, maar dan voor jouw huishouden.

Natuurlijk is elk bedrijf anders en als ondernemer zoek je daarom de juiste mensen op de juiste plek. Een specialist moet iemand zijn die er verstand van heeft, weet hoe je bedrijf in elkaar steekt en wat de ondernemer wil. Ook voor een huishouden geldt; het is fijn om een opruimcoach in te huren die met hetzelfde bijltje gehakt heeft, en dus ook heel goed weet hoe je dit kunt veranderen/verbeteren. Een opruimcoach die weet welke onzekerheden jij voelt, die niet oordeelt, maar begrijpt.

Niet gek dus om hulp te vragen om je huishouden (blijvend) op orde te houden. Zeker niet wanneer je het nooit geleerd hebt. Maar ook als je iets (scheiding, overlijden, burn out, ongeplande zwangerschap of verhuizing) is overkomen waardoor je finaal de controle over je huishouden bent kwijtgeraakt. Een ondernemer die failliet dreigt te raken, neemt ook adviseurs in de arm. Waarom jij dan niet?


Ik heb op dit moment een aantal vrouwen in het 1 op 1 traject: van Chaos naar goed georganiseerd. Ook zij hadden in het begin geen idee waar ze zouden moeten beginnen. Hoe doe je dat nou als overal chaos is? Samen maken wij nu mooie stappen naar meer rust, ruimte en overzicht in huis & hoofd.

Heb jij alle zelfhulpboeken er al op nagelezen? En passen alle algemene tips op internet nou net niet bij jouw situatie? Alles geprobeerd en geen resultaten? En ben je klaar met de chaos? Neem dan contact met mij op voor het 1 op 1 traject: van Chaos naar Goed georganiseerd.