Tandpastaklodders & mee-eterprut

Eens in de zoveel tijd is het nodig om het plezier wat je had van je opruimklus weer te voelen. Om te kijken of er nog spullen zijn die bij nader inzien toch weg mogen. Tevens of alles nog op de juiste plek ligt. En daarnaast of er toch niet stiekem spullen beland zijn die ergens anders horen te liggen.

Omdat je niet veel tijd wilt besteden aan opruimen en schoonmaken, is het noodzakelijk om het onderhoud op regelmatige basis terug te laten komen, als een routine. ‘Kan dat? Ja dat kan.’

Ik neem een simpel voorbeeld. Je gebruikt als het goed is elke dag de wastafel en de spiegel in je badkamer. Wanneer je deze 1x in de week onderhoudt ben je daar langer mee bezig dan wanneer je het onderhoudt. Zeker als je een gezin hebt.

Zo heb ik elke dag een schoon schoonmaakdoekje bij de wastafel liggen die ik elke avond even over de spiegel haal en door de wastafel. Dit is écht maar 1 minuut werk.

Dit maakt dat je niet na een week de tandpasta klodders uit de wastafel hoeft te krabben en écht de mee-eterprut van de spiegel hoeft te boenen. Gewoon even met een doekje en klaar. Een keer in de week met een schoonmaakmiddel en zo onderhoud jij met plezier alles bij.

Nog een voorbeeld. Wanneer je iets uit je pas schoongemaakte keukenkastje pakt en allemaal kruimels ziet liggen van verpakkingen, veeg ze direct even op. Of wanneer er lege verpakkingen zijn, haal ze eruit en gooi deze weg.

Haal tijdens het koken een doekje over bepaalde vlakken in je keuken die regelmatig gebruikt worden en sneller vies worden. Dit zorgt ervoor dat wanneer je de keuken een schoonmaakbeurt wilt geven dat je dan veel minder te doen hebt.

Je kunt sneller met je doekje door de kasten en je hoeft nagenoeg niks meer op te ruimen. Zo wordt opruimen en schoonmaken een stuk leuker. Zo vlieg je als een razende Roeland door je huis.

Bouw deze routine langzaam op. Probeer het eens uit met het voorbeeld van de badkamer. Je zult zien dat na 3 maanden dit een plezierige gewoonte gaat worden.

Jij wilt immers toch ook meer tijd en energie overhouden voor dingen die jij leuk vindt?