Opruimen speelgoed met kinderen

opruimen met opruimcoach Elise van Heerde van Lotus ruimt op, zorgt voor rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd
opruimen met opruimcoach Elise van Heerde van Lotus ruimt op, zorgt voor rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd

Je kent het vast wel: denk je gezellig bij je vriendin op de koffie te komen, ligt het hele huis overhoop.  Daar gaat je kans op een rustig en relaxt bakkie leut met je beste vriendin. Want juist vandaag heeft haar kroost besloten er maar eens een ‘lekkere’ speelgoed puinzooi van te maken. Je vriendin vindt het geweldig, getuige haar ‘kinderen moeten lekker kunnen spelen’, maar jij wordt er helemaal kriegel van. Elke dag weer speelgoed opruimen.

Kinderen en hun speelgoed. Waar de ene vindt dat een kind zich volledig moet kunnen ontplooien en de puinzooi schijnbaar nooit erg genoeg is, wil de ander graag dat de eigen kinderen eerst opruimen waar ze mee speelden, voordat er een nieuw speeltje wordt gepakt.

Consequent

Vandaag ga ik je niet vertellen wat het beste is, want in feite is dat voor iedereen nu eenmaal anders. Er schuilt op zich niets verkeerds in om een kind er een volledige puinzooi van te laten maken (hoewel ik persoonlijk ook een andere voorkeur heb), en er schuilt ook niets verkeerds in om je kind eerst te laten opruimen voordat er weer iets anders tevoorschijn wordt gehaald.

Waar het om gaat, is dat je consequent bent. Een kind leren dat er na het spelen ook moet worden opgeruimd, is heel goed. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan.

Kinderen leren opruimen

Sommige mensen hebben een speelhoek voor de kinderen, waar zij naar hartenlust al het speelgoed uit de diverse dozen op de vloer kunnen storten. Opruimen hoeft daar (soms) niet. Het is hun plek, hun zooi en het staat los van de ruimte waar je je vriendin voor de koffie uitnodigt. Je kids blij, jij blij, en zij blij.

Waar ik blij van word? Wanneer je je kinderen nu al leert hoe ze moeten opruimen. Dan hoef ik alleen jou maar bij te staan, en straks niet ook nog eens je kinderen. Stoot ik daarmee het brood uit mijn eigen mond? Nee, natuurlijk niet. Tegen de tijd dat jouw kinderen volwassen zijn en volledig op zichzelf staan – en dus zelf de boel moeten opruimen -, wil ik graag, net als jij, genieten van de kleinkinderen die over de vloer komen. Dan ruim ik wel met hen op, drink koffie met een vriendin en geniet van mijn pensioen. Tot die tijd weten jij en ik wat we moeten doen. Dus: heb je hulp nodig? Bel mij. Ik ben er voor je. En voor je kids. Nu nog wel 😉

Geef een reactie