Opruimen als je gaat samenwonen/verhuizen

Opruimen als je gaat samenwonen of verhuizen. Opruimcoach en NBPO-bestuurslid Elise van Heerde helpt je graag om weer rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd te krijgen.
Opruimen als je gaat samenwonen of verhuizen. Opruimcoach en NBPO-bestuurslid Elise van Heerde helpt je graag om weer rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd te krijgen.

(Opruimen) Beschaamd keek hij me aan. Zag ik daar een beetje schuld in zijn ogen schitteren? Eerder nog had hij gezegd dat er ‘achter het schot op zolder’ niet zo heel veel stond. Nu stond dat ‘niet zo heel veel’ uitgesmeerd op de vloer van de – veel grotere – voorzolder. Wat eerder netjes was ‘opgeruimd’ (lees: weggestopt op zolder), was nu een regelrechte chaos. Zonder dat ik er erg in had, moet ik dat woord hebben gepreveld, want hij reageerde meteen: ‘Uit chaos ontstaat altijd wat moois’, zo zei hij verlegen lachend. Ik onderdrukte een zucht. Waar had ik dit aan verdiend? Mijn lief en ik gaan samenwonen, maar – oh, help – wat heeft hij een huis vol spullen! Het is mijn lot als opruimcoach om een man te treffen die de chaos omarmt; een creatieveling die van opruimen zeker niet zijn hobby heeft gemaakt.

Dozen vol spullen

Natuurlijk kennen we het allemaal: die dozen vol spullen die steeds opnieuw van het ene huis naar het andere huis worden gesleept. Dozen vol boeken, dozen vol herinneringen. Dozen vol zooi die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Spullen waar je aan vasthoudt, terwijl je ze al twintig jaar niet in de handen hebt gehad. Waarom zou je dat nog langer bewaren? Sterker nog: wat bezielt mensen om ze verhuizing na verhuizing weer mee te slepen en op zolder te zetten? Alleen maar omdat die zolder groot genoeg is om al die meegesleepte dozen te herbergen? Zo zonde.

Ook mijn vriend heeft ze. Dozen en dozen vol. Nu moet je weten dat hij uitgever is geweest. Uitgever en schrijver. Dat betekent dat hij al van zeer jongs af aan een grote liefde heeft voor boeken. ‘Ik leen nooit boeken bij de bieb’, zo vertelde hij me ooit. ‘Boeken die ik wilde lezen, kocht ik.’ Maar waar ik eenmaal gelezen boeken vervolgens weer aanbied via Facebook, marktplaats of meteen weggeef aan een vriendin die wel interesse heeft, stouwt hij alles wat hij zelf nooit meer gaat lezen op zolder. Want tja, waar heb je anders een grote zolder voor? ‘Mooie isolatie’,  grapte hij nog. Ik gruwelde ervan.

Samenwonen en opruimen

We gaan samenwonen. Spannend. We hebben het er vaak over gehad. Maar nu de kogel door de kerk is, nu er een ‘datum’ is gepland, komt het aan op opruimen. Pas nu slaat de angst mij echt om het hart. Kan hij op tijd zijn huis leeghalen en gereed maken voor die nieuwe  fase in ons leven? Durft hij afscheid te nemen van al die boeken? Kan de zolder een plek worden voor mijn oudste zoon, of blijft het een rommelige opslagplaats? En wat gaat hij doen met al die boeken doe hij als kind één keer heeft gelezen en die hij sindsdien van het ene naar het andere huis heeft versleept, zonder er ooit weer eens in te kijken?

Hoarding en opruimen

Visioenen van hoarding, de angst dat hij niets kan loslaten en dat we nooit gaan samenwonen, het heeft me heel even in zijn greep. Want wat als het verleden en al die weggestopte herinneringen zoveel belangrijker zijn dan de herinneringen die wij in onze toekomst samen nog zouden kunnen maken? Gaan al die spullen op zolder naar het oud papier, naar de Jan Posthal (stichting die geld en goederen inzamelt voor Roemenië), de Kringloop of naar een opkoper? Maakt hij werkelijk tijd om al die dozen met administratie van twintig jaar op te ruimen? En wat moeten we in ’s hemelsnaam met een kinderledikant waar de tandafdrukken van zijn beide zoons nog in staan?

Als professional organizer hielp ik hem door een begin te maken, door de zooi te ‘inventariseren’ en ‘het probleem’ zichtbaar te maken. Nu is het aan hem. Hij moet de dozen openen, de herinneringen een plekje geven en bedenken wat hij met de fysieke spullen gaat doen. Dat doet hij – ik moet het toegeven – voortvarend en mij vertrouwen schenkend, maar in mijn ogen ook nooit snel genoeg. Wees gerust: dat is niet de opruimcoach die hier spreekt, want die weet dat geduld en begrip belangrijke onderdelen van mijn werk zijn. Nee, hier spreekt Elise, de vrouw, de geliefde, die zo graag verder wil en voor wie het opruimen gewoon nooit snel genoeg gaat…

Elise van Heerde

Hoe goed ben jij in opruimen? Schuif jij ook al jarenlang, bij verhuizingen, dozen, of ruim jij vooraf lekker op, zodat je in je nieuwe huis een frisse start kunt maken? Ik kan jou helpen. Tenslotte heb ik van opruimen mijn werk gemaakt. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.

Geef een reactie