Opgeruimde hal is mooi visitekaartje

opruimen met opruimcoach Elise van Heerde van Lotus ruimt op, zorgt voor rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd
opruimen met opruimcoach Elise van Heerde van Lotus ruimt op, zorgt voor rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd

De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Bij een date, bij een sollicitatie. Maar ook voor als mensen voor het eerst een blik bij jou naar binnen werpen. De netheid van je hal, de letterlijke ‘entree’ van je huis, maakt of breekt die eerste indruk. Kortom: wil je graag beneden beginnen met opruimen? Begin dan bij de hal. Het is tenslotte je visitekaartje!

Snel resultaat

Stapels schoenen, (school)tassen, ontelbare jassen, sjaals, wanten, petten… skeelers en skateboards van de kinderen… Een willekeurige hal is vaak een plek waar de chaos regeert. Een plek waar een bom is ontploft. Een zooitje. En dat, terwijl een opgeruimde hal juist zo fijn is. Het oogt zoveel mooier, frisser en aantrekkelijker voor iedereen die je in huis uitnodigt. Bovendien is de hal een ruimte waar je snel resultaat kunt boeken. En dat stimuleert je weer om ook andere ‘probleemzones’ in huis aan te pakken.

Nieuw leven

Kijk eens hoeveel ongebruikte jassen er aan je kapstok hangen. Waarom hangen die zomerjasjes er nog terwijl het hartje winter is? Die jassen had je natuurlijk allang moeten opbergen. Of wegdoen. Want als de jasjes het volgende jaar je kinderen toch niet meer passen, waarom hangen ze dan nog steeds aan de kapstok?

Zijn ze te mooi om zomaar weg te doen, bied ze dan te koop aan, geef ze door aan een jonger kind of maak iemand anders, buiten je gezin, er blij mee. Of stop ze in de ‘zak voor Max’, de plaatselijke ponyclub, of breng ze naar het Leger des Heils of de kringloopwinkel. Op die manier gun je de jas een nieuw leven bij iemand anders. En tegelijkertijd ruimt het jouw huis (hal) weer op!

Mooi opgeruimd

Veel kapstokken hebben bovenop een plankje, waar menigeen schoenpoets, sjaals, wanten en mutsen bewaart. Stop dat allemaal netjes in leuke sierdozen (iets met een deksel, zodat stof er geen kans krijgt). Het oogt fraaier en het is bovendien mooi opgeruimd. Kijk meteen ook even of de schoenpoets van jaren geleden eigenlijk nog wel bruikbaar is. Zo niet, gooi het dan meteen weg.

Schoenen

Schoenen zijn ook zoiets… waarom liggen er vier paar van ieder gezinslid? Waarom niet duidelijk paal en perk stellen? In de winter zijn sandalen onbruikbaar, dus wat doen ze in je rommelige hal? Ruim ze op!

Jong geleerd

De hal is ook zo’n plek waar je schoolgaande jeugd de schooltas – en vaak ook de jas – neergooit. Leer ze het meteen goed te doen: de tas naar de eigen kamer, de jas aan de kapstok en de schoenen netjes in een speciaal rek, in een kastje, of netjes in de rij met de rest. Juist wanneer je je kinderen nu al leert hoe belangrijk opruimen (orde en netheid) is, hoe beter zij dit principe in hun latere leven ook zullen toepassen. Jong geleerd is tenslotte echt oud gedaan!

Resultaat

Het opruimen van de hal kost weinig moeite, maar levert bij een ieder doorgaans meteen een heel mooi resultaat op. Nu kun je met een gerust hart mensen je huis binnen laten komen. Niemand zal struikelen over de ‘zooi’ en jij voelt je er een stuk prettiger en gastvrijer bij. Heerlijk. Dat ruimt op! Ook in je hoofd.

Ik weet zeker dat, als je eenmaal de hal hebt aangepakt, je je vingers voelt kriebelen. Dit smaakt naar meer. Gegarandeerd!

Geef een reactie