Minimalisme is niet voor mietjes

minimalisme is niet zo weinig mogelijk
minimalisme is niet zo weinig mogelijk

Je moet al zoveel kiezen, de hele dag door

Opruimen zorgt voor rust en ruimte in huis. En overzicht in je hoofd. Het maakt je hoofd leeg voor de juiste keuzes. Veel mensen zullen dat met me eens zijn, maar toch niet gauw overgaan tot het minimaliseren van hun bezittingen. Het is namelijk makkelijker om alles bij het oude te laten dan om de confrontatie aan te gaan.

De mensen die het hardst brullen dat minimalisme ‘echt níets voor hen is, en dat nóóit zouden kunnen’ hebben diep in hun hart misschien wel het meeste behoefte aan wat rust. Ze houden alleen te erg vast aan wat anderen zouden kunnen denken, de status die de spullen ze zogenaamd geeft en het vergaren van nog meer spullen om een leegte op te vullen. Ze durven de verantwoordelijkheid niet bij zichzelf te leggen. Om bepaalde keuzes te maken moet je uit je comfortzone stappen en dat is eng.

Er zijn mensen die bij minimalisme denken aan een lege kamer

…waarin alleen een kussen ligt om op te zitten. Minimaliseren gaat niet om weggooien of zo min mogelijk spullen bezitten, het gaat om bewustwording.
Bewust worden van wat je hebt en waarom. Zodat alles wat je bezit waarde heeft voor jou. Je hebt ervoor gekozen. Op dat moment hoef je geen energie meer te besteden aan:

● dingen die je gekregen hebt, zelf niet mooi vindt, maar uit schuldgevoel en beleefdheid toch laat staan;
● dingen die kapot zijn en die je eigenlijk moet repareren;
● dingen die je nog moet lezen / bekijken / uitzoeken, maar waar je eigenlijk geen zin en tijd voor hebt;
● kleding die je niet meer past of die nu niet meer bij jou past;
● spullen die niet bij je passen, maar die passen bij de persoon die je wil(de) zijn;
● spullen waardoor je in het verleden blijft hangen.

Hè, dat is lekker! Niet meer klakkeloos kopen ‘omdat het in de aanbieding was’ maar zélf bepalen welk product het waard is om in jouw omgeving te hebben.

En natuurlijk gaat minimalisme niet alleen om spullen

Niet meer klakkeloos naar afspraken gaan omdat je ‘nou eenmaal uitgenodigd bent’, maar zélf bepalen wie het waard is om jouw kostbare tijd aan te besteden. Niet meer klakkeloos naar je werk gaan omdat je ’toch geld nodig hebt om de huur te betalen’, maar zélf bepalen waar je voldoening uit haalt en waar je je geld mee wilt verdienen. Niet meer klakkeloos eten ‘omdat het toevallig op tafel staat’, maar zélf bepalen of en wat je dit op dit moment wilt eten.

Dit zeggen The Minimalists erover: Minimalisme gaat om bewust worden. Over verantwoordelijkheid nemen. Dat is dus niet voor mietjes, want die willen dat niet. Het gaat om kiezen voor de belangrijkste, gezelligste en leukste persoon: jijzelf.