Minimaliseren: Minder op vakantie

opruimen met opruimcoach Elise van Heerde van Lotus ruimt op, zorgt voor rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd
opruimen met opruimcoach Elise van Heerde van Lotus ruimt op, zorgt voor rust, ruimte en overzicht in huis en hoofd

Minimaliseren. Ik kom het fenomeen steeds vaker tegen, ben zelfs lid van enkele Facebook-groepen over dit onderwerp en heb alleen al als professional organizer een beroepsmatige belangstelling voor ‘minder, minder, minder’. Daarom ook nam ik me voor dit jaar minimalistisch op vakantie te gaan. Voor wie nu visioenen ziet van het programma ‘Red mijn vakantie’, omdat ik overal zo goedkoop mogelijk naar toe wil; wees gerust: ik wil op mijn vakantie kunnen genieten en dus ga ik niet voor een ‘helse vakantie’. Voor mij geen louche, van kakkerlakken vergeven eenkamer-appartement in een  achteraf hotel. Geen wc waar meer str… oh, bah, nee, de gedachte alleen al…

Heus, ik ben niet gek. Tenslotte krijg ik mijn huisgenoten echt niet mee om samen met mij van zo’n avontuur te ‘genieten’. Toch hoor ik je denken: gaat genieten van je vakantie én minimaliseren wel samen? Natuurlijk wel. En bovendien: iedereen minimaliseert al op een vakantie. Tenslotte kun je niet al het gemak van thuis meenemen. Dus zoekt de ene een all-in resort om toch dat gevoel van thuis te hebben, waar een ander liever de camping opzoekt. Is dat laatste dan minimaliseren? Niet echt. Ik heb het tenslotte niet over de soort vakantie, maar over wat je allemaal meeneemt van huis om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.

De vliegtuigmaatschappij helpt je al bij dit minimalistisch denken. Tenslotte mag je niet meer dan een beperkt aantal kilo’s meenemen (en nee, dan heb ik het niet over ons eigen gewicht, dames, maar wel over het gewicht van onze bagage).

Wij kozen dit jaar (maar ook voorgaande jaren) voor een camping. Lekker ‘primitief’; genieten (ja, heus, dat kan echt!). En hoewel we geen vliegtuigmaatschappij nodig hadden om ons op Vlieland af te zetten, konden we niet gelimiteerd van alles meenemen. Nee, dat komt niet omdat we een kleine auto hebben. Tenslotte gingen we met de trein, en fiets! Mijn vriend heeft weliswaar een transportfiets, maar ook daar kan niet ongelimiteerd van alles op worden vervoerd. Vakantie en minimaliseren is bij ons dus tot sport verheven. En hoewel we er iedere keer beter in worden, namen we ook dit jaar echt weer teveel mee.

Vorig jaar nog hadden we nog twee gaspitten mee. Mijn vriend kookt graag voor ons en hij neemt ook in de vakantie geen vrij van zijn keukendienst. Toch besloot hij dit jaar dat ook één pitje wel genoeg was. Hij kon gerechten wel achter elkaar klaarmaken en pannen stapelen, zo stelde hij. Ach, de lieverd. Het was aandoenlijk om hem te zien stoeien ;-).

We gingen een weekje, dus we hadden minder kleding nodig dan andere jaren. ‘Ik heb zeven onderbroeken en zeven paar sokken mee’,  zo zei hij. ‘Voor elke dag een paar.’ Mijn lief neemt graag oude sokken mee. Sokken met gaten (om ze na een dag dragen weg te kunnen gooien). En ook oude onderbroeken, met… (inderdaad)…

Maar we hadden mooi weer en dus droeg hij geen sokken, maar sandalen. Alle sokken gingen dus mee naar Vlie en weer mee terug. En onderbroeken (zonder gaten, want die had ik thuis al weggegooid) waste hij ’s avonds onder de douche, hing ze aan de tent en borg deze de volgende dag droog weer op. Dat kon dus ook best minder. Net als de korte broeken, shirtjes en blouses. Ook ik had eigenlijk hetzelfde ‘probleem’. Toch weer teveel van alles mee; waarom leer ik het toch nooit? Die tas had best iets minder vol gekund…

Meteen na thuiskomst heb ik de vakantielijst er nog eens bij gepakt en daarop diverse aantallen aangepast. Tenslotte: waar ik dacht dat we al minimalistisch bezig waren, kon er ook dit jaar nog best wel wat af. Eén ding is zeker: volgend jaar gaat er beslist (nog!) minder mee.

Misschien ook een idee voor jou om eens te kijken hoeveel kleding en andere spullen je nodeloos hebt meegezeuld? Ik durf te wedden dat het best wel veel is. Volgend jaar, net als wij, dus ook maar wat minder meeslepen? Dat scheelt een hoop zweetdruppels en verhoogt beslist je vakantieplezier!

Wil je meer weten over minimalisme en wat dit voor jou kan betekenen? Ga naar: //www.moedersminimalisme.nl

Geef een reactie