‘Mam, waar liggen mijn oortjes?’

In menig gezin hoor je geregeld dit soort uitspraken:

‘Waar lag de schaar nou?’ ‘En heb jij de brillendoekjes nog gezien, ze lagen altijd daar?’

‘Mam, waar liggen mijn oortjes?’

Om nu te zeggen dat mij dit niet gebeurt, dan zou ik liegen.

Maar over het algemeen word ik steeds minder geroepen om spullen boven water te halen.

Wat maakt het moeilijk om voor bepaalde dingen nu een vaste plek te geven?

Sommige items zijn best lastig om een categorie te geven. Waar laat je zoiets dan?

Er zijn legio aan items te bedenken waar je zo 123 niet echt een categorie voor kunt bedenken.

Kijk dan maar eens in je rommellade*. Een perfecte plek zou je kunnen zeggen.

Maar niets is minder waar. De items zijn dan ook rommel geworden. En daardoor ook nietszeggend.

Geef je spullen een plekje waar iedereen (in ieder geval jij) dit item het meeste gebruikt. Zo is het voor jullie (jou) een logische plek om dit item weer terug te kunnen vinden.

Als voorbeeld: toen mijn kinderen klein waren vond ik het ideaal om te tandenborstels en tandpasta in de keuken te bewaren. Is dat logisch voor iedereen? Nee, vast niet. Maar voor ons gezin wel. Dit maakte dat mijn kinderen niet meer na het ontbijt met schoenen aan naar boven toe hoefden om de tanden te poetsen. Ik vond dit super handig en de kinderen lekker makkelijk.

Daarom is het aan jou, of je gezin, waar je bepaalde spullen opbergt. Sommige spullen zijn wellicht voor de hand liggend, maar ik stel mij zo voor dat jouw shampoo voor het wassen van je haren in de douche staat en niet in de servieskast.  Of dat je bestek tussen je lakens ligt.

Conclusie: Jij maakt voor jouw situatie de keuzes waar je jouw spullen weer makkelijk kunt terugvinden.

Zo hebben wij inmiddels een lade voor iedereen in huis, waar de los slingerende spullen van iedereen in gelegd worden tijdens een opruimronde aan het einde van de dag. Eens in de zoveel tijd (lees 1x per maand) worden deze lades opgeruimd.

Tip:

Als jouw tiener /puber/jongvolwassene naar jou roept om zijn spullen kun je dit aan ze vragen: ‘Wat zou je moeder nu zeggen?’ Dat leert ze om zelf na te denken.

Blog: Rommellade