Lente! Berg je winterkleding op

Kampen - Elise van Heerde is opruimcoach. Nieuw aanbod: maak van je ‘klerenkast opruimen’ een waar feestje met vriendinnen. Afscheid nemen wat niet past, niet meer staat of kapot is. Editie FL Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden ©
Kampen - Elise van Heerde is opruimcoach. Nieuw aanbod: maak van je ‘klerenkast opruimen’ een waar feestje met vriendinnen. Afscheid nemen wat niet past, niet meer staat of kapot is. Editie FL Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden ©

Yeah, het is weer lente! Wat een heerlijk gevoel, de donkere winterdagen zijn weer voorbij. Voor mij betekent dat weer licht en ruimte brengen in mijn huis. Daar word ik altijd zo blij van! Te beginnen bij een frisse wind door m’n kledingkast…

OPRUIMEN WINTERKLEREN

Ik ben geen fan van het scheiden van zomer-, en wintergarderobe, want:

  • als je kleding zoveel mogelijk het hele jaar door gebruikt, heb je er meer plezier van
  • je hebt dan geen zicht op wat je eigenlijk allemaal hebt
  • in Nederland kan het in de zomer ook behoorlijk fris zijn en dan is je warme vest zeer welkom
  • je kleding wordt er niet mooier van door opgevouwen en geplet in een doos boven op de kast te liggen

Echter, wat extra ruimte in je kledingkast is ook welkom, zodat je een goed overzicht hebt over je fleurige zomerjurkjes!

VERZAMELEN

Leg alles wat je alleen in de winter gebruikt bij elkaar. Zo zie je hoeveel je van alles hebt. Denk ook aan je laarzen en schoenen. Kijk eens naar de aantallen. Hoeveel mutsen, wanten en maillots heb je nodig? Welke zijn je favorieten? Dit is het perfecte moment om je af te vragen: heb ik het deze winter gedragen? Zo niet, dan had je waarschijnlijk andere favorieten en is het tijd om afscheid te nemen.

Probeer alléén de items op te bergen die je uitsluitend gebruikt als het rond het vriespunt is: snowboots, donzen winterjas, mutsen, handschoenen, wollen sokken, wintersportartikelen en thermo-ondergoed. Zo blijven je mooie dikke sjaal en wollen vest in het zicht liggen en kunnen ze je ook op een frisse lente-avond warm houden.

ZORG VOOR JE KLEDING

Nu heb je een stapel die mee ‘mag’ naar de volgende winter. Zorg hier goed voor! Dat betekent: zakken leegmaken, wassen en eventueel je winterjas of delicate stukken naar de stomerij brengen. Vergeet je schoenen en laarzen niet: houd ze in vorm door er kranten in te doen. Was de veters, boen de zool en behandel de schoen met een bijpassende spray. Zo blijven ze mooi en kun je ze volgende winter meteen weer gebruiken.

OPBERGEN

Nu pas zijn we aangekomen bij het daadwerkelijk opbergen van je wintergarderobe. Vouw alles zorgvuldig op en stapel het losjes in kartonnen dozen. Liever een kartonnen doos dan een plastic box, dan kunnen de stoffen nog ademen. Bewaar alles op één plek, zodat je jouw warmhouders direct bij de hand hebt als het kwik na de zomer weer daalt!

Succes!