Executieve vaardigheden test

Ben je slim, niet gefocust en gestrest?

Hoe maak ik dit stukje tekst met executieve vaardigheden leuk om te lezen? Misschien heb je er zelfs nog niet eerder van gehoord. Executieve vaardigheden zijn de vaardigheden die je moeten helpen bij het omgaan met de taken van het dagelijkse leven.

Wat deze ondergenoemde functies/vaardigheden gemeen hebben is dat hoe beter zij werken, hoe beter we in staat zijn om de taken van ons dagelijks leven uit te voeren en om een plan te ontwikkelen om jouw levensdoelen te behalen die ons blij maken.

Omgekeerd is het zo dat hoe ‘zwakker’ deze vaardigheden zijn, hoe groter de kans is dat we worstelen met de eisen die ons werk, privéleven en gezin aan ons stellen.

De 12 belangrijkste executieve functies

Waarom doe ik altijd wat ik deed?

De 21ste eeuw stelt enorm hoge eisen aan onze executieve vaardigheden en de moeilijkheden die we moeten verwerken.

dingen onthouden

taken en verplichtingen nakomen

Lachend zeggen we dat we kunnen multitasken, maar uit onderzoek blijft dat we dit helemaal niet kunnen. Omdat we dit toch proberen, ontstaat niet efficiënt werken en maken we fouten en vergissingen. Dat is dus geen oplossing.

Maar wat dan wel?

Ik denk dat het verkrijgen van inzicht in de executieve vaardigheden, weten hoe we die moeten gebruiken en kunnen verbeteren, de oplossing is om het leven van vandaag de dag aan te kunnen –

en misschien zelfs wel om je (nog) beter te gaan voelen.

Herkenning?

Herken jij jezelf in het bovenstaande? Heb je moeite om dingen te onthouden of vind je het lastig om taken te beginnen of af te maken? In je werk, of thuis, of beide? Of misschien zelfs wel in je relatie.

Dan zou het maken van de test een begin kunnen zijn. De test geeft je sterke, maar ook je ‘zwakkere’ executieve vaardigheden weer. Dit kan een verrassing zijn, of confronterend, of ‘gewoon’ een bevestiging wat je eigenlijk al wist.

Hoe dan ook. Als je doet wat je altijd deed: krijg je wat je altijd kreeg.

Wanneer je merkt dat bepaalde zaken rondom het huishouden i.c.m. je werk niet lopen zoals je dat eigenlijk zou willen, dan loop je daar elke weer tegenaan.

Je zet vervolgens weer een keer je schouders eronder, of je neemt zelfs dagen vrij om de achterstanden weer weg te werken. Even lijkt het goed te gaan, maar vervolgens is het ook net zo snel weer een huishouden zonder overzicht.

Actieplan

Als je het nu wat anders zou aanpakken. Zou je dan ook wat anders ervoor terug krijgen?

Door het maken van de test, krijg je inzichten in je executieve vaardigheden. Dat is mooi en fijn, maar je wilt natuurlijk graag resultaat. Je wilt nu graag:

Deze pagina is nog in bewerking.