A piece of cake: zo makkelijk als wat

Dat er bij het opruimen keuzes gemaakt moeten worden is je vast wel duidelijk. Maar ook het feit dat wanneer je dan alles hebt opgeruimd dat dit je een heel prettig gevoel geeft. Een gevoel waarbij je weer energie voelt stromen. De energie die je voelt doordat er ruimte is ontstaan. Ruimte in fysieke zin, maar ook ruimte in je hoofd.

De ruimte in je hoofd zorgt er weer voor dat je zin krijgt om meer op te ruimen. Met het gevoel van: Ik krijg de smaak te pakken. Zin naar meer, meer van dat al. Niet alleen bij opruimen, maar alsof je weer open kunt staan voor nieuwe dingen.

‘Dat klinkt best mooi’, hoor ik je denken. ‘Dat is het voor iemand die de juiste keuzes kan maken. Ja ja, maar waarom lukt het mij dan niet?’

Als jij dit nu zo ervaart. Het niet zo makkelijk vindt. Overal twijfels hebt. Dan raad ik je aan om even verder te lezen.

Zie het opruimen als het maken van een taart:

Stap 1

Hoe begin jij met opruimen? Ga je als een kip zonder kop op je doel af? Zonder voorbereiding?

Begin je zomaar en beland dan ergens in het midden? Of trek je alles overhoop en raakt de kluts kwijt en stopt alles dan maar weer terug?

Ga goed voorbereid te werk ( Wat heb je nodig om deze taart te bakken? Ingrediënten).

Dat is de eerste stap van opruimen. Denk goed na over wat je gaat opruimen. Is dat het plankje uit de badkamer, of 3 planken uit je kledingkast, of een keukenkastje? 

Stap 2

Ruim je tussen de bedrijven door op? Of plan je echt even wat vrije tijd om een opruimklus te klaren?

Wanneer ga je opruimen? (Wanneer komt de visite om van jouw taart te eten?)

Kies een moment waarop jij fit bent. De tijd hebt en niet gestoord wordt.

Stap 3

Ben jij altijd aan het opruimen en is de tijd dan voorbij voordat je er erg in hebt?

Hoeveel tijd wil je besteden aan het opruimen? (Bereidingstijd van de taart + baktijd)

Kijk naar je dagindeling. Heb je tijd om vandaag bijvoorbeeld 1,5 uur bezig te zijn met 2 keukenkastjes opruimen?

Tip:

Heb je geen idee hoe lang iets duurt met opruimen? Zet dan een timer. Toets de tijd in waarvan je denkt dat je nodig hebt en probeer dit uit. Duurt het langer, dan verzet je de timer. Als de klus geklaard is weet je voor een volgende keer hoe lang iets ongeveer duurt. Gebruik dit bijvoorbeeld ook voor schoonmaakklussen of het doen van de administratie.

Tip:

Opruimen duurt altijd langer dan je denkt. Neem extra tijd bij de tijd die je al dacht dat het zou duren. Houd je tijd over dan trakteer je je zelf op een lekker kopje thee (met taart).

Kortom, zoals een oud gezegde ons verteld: Goede voorbereiding is het halve werk.